O soli
Morska sol
se pridobiva v solinah z izhlapevanjem morske vode (morja) v velikih plitvih bazenih. Takšen način je tudi industrijski način pridobivanja soli. Proces izhlapevanja se začne v prvem bazenu, kjer je koncentracija NaCl najnižja (morska voda), in konča v zadnjem, v katerem je morska voda toliko prenasičena, da se sol usede na dno bazena. Sušenje poteka le v poletnih mesecih, ko so najbolj ugodni pogoji za proizvodnjo (burja in sonce).
Kamena sol
Kamena sol je morska sol, ki je nastala pred nekaj milijoni let zaradi izsuševanja velikih oceanov. Pridobivajo ga iz naravnih nahajališč s kopanjem in pridobivanjem iz rudnikov kamene soli, s črpanjem, koncentracijo in izhlapevanjem slane vode iz podzemnih nahajališč. Z rudarskim izkopavanjem se pridobivajo bloki soli, ki se raztopijo za industrijske namene ali zdrobijo in zmeljejo za hrano. Takšna kamena sol je običajno zelo čista in vsebuje le sledi magnezija.
Rafinirana sol
Ker je morska voda bogata z natrijevim kloridom, sol se pridobiva tudi z izhlapevanjem (v toplih predelih) ali zamrzovanjem (v hladnih predelih) morske vode v plitvih bazenih. Morska sol je najmanj čista in vsebuje kar nekaj magnezija (w (MgO) = 0,5 do 1,2%). Količina magnezija v morski soli je odvisna od načina kristalizacije. Če se kristalizira iz manj koncentriranih raztopin (26 ° Be ~ 1.219 g cm-3), sol vsebuje zelo malo magnezija. Poleg tega je pomembno, ali se sol zbira vsak dan ali enkrat na leto. Pri vsakodnevnem zbiranju je vsebnost magnezijevih spojin v natrijevem kloridu največja (w (MgO) = 1,5%). Takšna sol je grenka in zelo higroskopna. Velike količine soli se uporabljajo za hrano ljudi in živali. Za človeško hrano je treba sol običajno predhodno jodirati.