sol-1920-2.jpg

O soli

Morska sol

se pridobiva v solinah z izhlapevanjem morske vode (morja) v velikih plitvih bazenih. Takšen način je tudi industrijski način pridobivanja soli. Proces izhlapevanja se začne v prvem bazenu, kjer je koncentracija NaCl najnižja (morska voda), in konča v zadnjem, v katerem je morska voda toliko prenasičena, da se sol usede na dno bazena. Sušenje poteka le v poletnih mesecih, ko so najbolj ugodni pogoji za proizvodnjo (burja in sonce).

Kamena sol

Kamena sol je morska sol, ki je nastala pred nekaj milijoni let zaradi izsuševanja velikih oceanov. Pridobivajo ga iz naravnih nahajališč s kopanjem in pridobivanjem iz rudnikov kamene soli, s črpanjem, koncentracijo in izhlapevanjem slane vode iz podzemnih nahajališč. Z rudarskim izkopavanjem se pridobivajo bloki soli, ki se raztopijo za industrijske namene ali zdrobijo in zmeljejo za hrano. Takšna kamena sol je običajno zelo čista in vsebuje le sledi magnezija.

Rafinirana sol

Ker je morska voda bogata z natrijevim kloridom, sol se pridobiva tudi z izhlapevanjem (v toplih predelih) ali zamrzovanjem (v hladnih predelih) morske vode v plitvih bazenih. Morska sol je najmanj čista in vsebuje kar nekaj magnezija (w (MgO) = 0,5 do 1,2%). Količina magnezija v morski soli je odvisna od načina kristalizacije. Če se kristalizira iz manj koncentriranih raztopin (26 ° Be ~ 1.219 g cm-3), sol vsebuje zelo malo magnezija. Poleg tega je pomembno, ali se sol zbira vsak dan ali enkrat na leto. Pri vsakodnevnem zbiranju je vsebnost magnezijevih spojin v natrijevem kloridu največja (w (MgO) = 1,5%). Takšna sol je grenka in zelo higroskopna. Velike količine soli se uporabljajo za hrano ljudi in živali. Za človeško hrano je treba sol običajno predhodno jodirati.

logo

O nas

PELOT GROUP se s svojimi tremi člani ukvarja s proizvodnjo in distribucijo morske in kamene soli. V zadnjih letih sta PELOT Slovenija in PELOT GLOBE postali eden od glavnih dobaviteljev soli v Republiki Hrvaški, Sloveniji in sosednjih državah.

Imamo zaprto skladišče, tako da lahko svojim strankam vedno dostavimo sol v najkrajšem možnem času.

KONTAKT

PELOT storitveno podjetje d.o.o.

Spodnji Plavž 6a,

4270 Jesenice

info@pelot.si

Tel: 045862215

PELOT d.o.o. - 2020 vse pravice pridržane | Design and development